Het Lint Merwede, Utrecht

De groene binnentuin met het lint der ontmoetingen. Zit, lig, sta, speel en verblijf zoals jij dat wenst.

Tuin Het Lint wordt omgeven door twee kavels. Deze kavels bieden verschillend woningaanbod met naar verwachting een diverse bewonerssamenstelling. De verhoogde binnentuin is bij uitstek de plek die bewoners kan verbinden. Het is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, een ommetje lopen, in de zon zitten, een gesprek voeren of onder toeziend oog van de (groot-) ouders de kinderen laten spelen. 

De binnentuin wordt gekenmerkt door twee centrale plekken die verbonden worden met een opvallend lint. Het lint is een iconisch element dat in de binnentuin is gedrapeerd en in verschillende hoogtes is gevouwen. Hierdoor biedt het lint afwisselend zitgelegenheid en spelaanleiding of begeleidt het de route. De westelijke centrale plek biedt verblijfsmogelijkheden in de vorm van een bar, bank en een lounge rond een vaste plantenborder. De oostelijke zijde is ingericht voor spelen en verblijven. Voor kinderen is het een aantrekkelijk parcours om op en rond te spelen, met de glijbaan op de speelheuvel als hét slotstuk van het lint. Op de speelheuvel zijn stappaaltjes geplaatst waarop kinderen kunnen klimmen, staan en springen en ouders kunnen zitten. De diversiteit in verblijfsplekken maakt het mogelijk voor bewoners om te kiezen voor een plek die past bij hun behoefte op dat moment. Aan de secundaire paden is op verschillende plekken zitgelegenheid op afstand van het pad voorzien, deze plekjes maken het mogelijk om wat meer beschut in de binnentuin te kunnen verblijven.

Aan de Europalaan steekt het groen naar buiten via het ‘urban balcony’, hierdoor is vanaf maaiveld een glimp van de groene binnenwereld op te vangen. Datzelfde effect ontstaat in de zuidelijke blokopening met een boom van de eerste grootte in het midden van de trap. De boom zorgt voor een zeer groene uitstraling van de blokopening. Door het hoogteverschil is er mooi uitzicht over de straat en het naastgelegen buurtplein. Deze plek ligt gedurende de dag voor het grootste deel in de zon, dit maakt het tot een aantrekkelijke plek om te verblijven met rugdekking van beplanting en de grote boom.

Op daken van twee panden zijn collectieve buitenruimtes gecreëerd voor kleinere woningen zonder eigen buitenruimte. Door de hoogte van met name het westelijke dakterras is er mooi uitzicht over de stad en de binnentuin. De zitplekken zijn zodanig georiënteerd dat bewoners, alleen en gezamenlijk, van het uitzicht kunnen genieten. Op het dakterras zijn drie verschillende ‘kamers’ gemaakt om te verblijven en af te zonderen. Dit biedt bewoners de kans te kiezen voor een ruimte die past bij de behoefte op dat moment. Aan de zuidzijde wordt hogere beplanting geplant, zodat kijklijnen tussen het dakterras en de hoge woontoren zoveel mogelijk worden doorbroken.

De soortkeuze van de bomen en solitaire heesters bestaat in basis uit inheemse soorten. Naast inheemse soorten is een aantal uitheemse soorten aan de soortkeuze toegevoegd. Hiermee is de binnentuin jaarrond van maximaal ecologische waarde voor flora en fauna door nectarwaarde, vrucht- en besdracht en schuilmogelijkheden. Daarnaast levert de soortkeuze een brede sierwaarde op voor de gebruikers door bloei, geur, kleur, groenblijvend groen en een interessant wintersilhouet. De overige beplanting op de verhoogde binnentuin is net als de bomen en solitaire heesters geselecteerd op inheemse soorten met de juiste standplaatseigenschappen, aangevuld met soorten van ecologische en sierwaarde.

Project
Daktuin Stadsblok 11 Merwedekanaalzone
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever

Greystar

Teamverband

GROUP A, BETA, ZOETMULDER en Maasarend

Visuals

Zes X Zes Visuele Communicatie, GROUP A

Bekijk andere buitenruimte projecten