De Wapper Antwerpen

De Wapper vormt een belangrijke schakel in het Antwerpse hoofdkernwinkelgebied. Gelegen tussen de Meir en de Stadsschouwburg is het een uitgelezen plek om tot rust te komen, elkaar te ontmoeten en verkoeling te zoeken. Hier zien we graag terrasjes, kinderen die spelen met water, zitplekken te midden van kleurrijk groen en bankjes onder het gefilterde licht van boomkronen. Er komt ook ruimte voor culturele activiteiten voor inwoners en bezoekers van Antwerpen.  

Centraal in de Wapper, volgens het verloop van de rui, stellen we een groene as voor die wordt ingericht als oase voor de stad. Een langgerekte strook die uitbundig groen is onder een lommerrijk bladerdak. Een strook waar het water natuurlijk naar toe stroomt. Een rustpunt in de stad; enigszins intiem zonder verborgen hoekjes te hebben en met stromend water voor verkoeling en als tegengeluid van de stad. Een koele plek tijdens hete zomerse dagen. Een plek waar zoet water weer zichtbaar is en beleving biedt in de verder stenige binnenstad.

Het Rubenshuis wordt in het ontwerp verankerd aan de Wapper door de markante as die van de historische entree van het Rubenshuis door de patio naar de tuin loopt, door te trekken over de Wapper. Hemelwater dat op en rond de Wapper valt, wordt afgekoppeld en geborgen onder de verharding van de nieuwe Wapper en in de groene oase. Het systeem wordt zo ontworpen dat een piekbui geborgen kan worden en voldoende water beschikbaar is voor naleveren in droge tijden. De groene oase op de rui wordt aan de Meir beëindigd met een levendig waterplein. Dit waterplein geeft atten­tiewaarde vanuit de Meier en zorgt voor beleving van wa­ter en verkoeling voor bewoners en bezoekers van Antwer­pen. Er wordt een diversiteit aan bomen toegepast die worden geselecteerd op hun transparante kroon, sierwaarde en hoge nectarwaarde. Vooral centraal aan de groene oase en bij de terrassen. Door de fietsersstroom aan de westzijde te situeren, is er rond de terrassen echt ruimte voor flaneren en een praatje op straat. De Wapper wordt nog sterker dan nu een plek om even te gaan zitten tijdens een dagje shoppen.

Project
Tender herontwikkeling De Wapper
Locatie
Antwerpen
Opdrachtgever

Stad Antwerpen

Resultaat

Tweede ronde ontwerpprijsvraag

Teamverband

Aveco de Bondt en BAAC

Bekijk andere buitenruimte projecten