De Brinktuin Merwede Utrecht

De tuin waar paden raken en ontmoetingsplekken ontstaan. Omzoomd door bonte beplanting, symbool voor de verscheidenheid aan functies, woonvormen, huishoudens en ontmoetingsplekken in de binnentuin

De Brinktuin kenmerkt zich door de royale afmeting, een padenstructuur met verwijdende en vernauwende paden en twee verschillende dekniveaus. De tuin vormt het middelpunt van een blok met een grote verscheidenheid aan functies, woonvormen en toekomstige huishoudens. De paden verbinden diverse publieke ruimtes waarmee gebruiksmogelijkheden als samenkomen, ontmoeten, recreëren en sport- en spel bereikbaar zijn. Waar doorgaande routes elkaar ontmoeten ontstaan plekken voor samenkomen en toevallige ontmoeting; brinken. Zoals de open ruimtes waar men vroeger samenkwam en markten hield, veelal omgeven door bomen voor beschutting. Op het hoge dekniveau kan men verblijven onder een transparant bladerdek. Hier is plek voor verschillend programma zoals het houden van een buiten bioscoop, theater, groepssessies en het uitoefenen van yoga. De verschillende niveaus van de daktuin worden met elkaar verbonden door landschappelijk ingepaste trappen en opgangen. In het hart van de daktuin omkleden heesters en bomen een verblijfstrap tussen de twee dekniveaus.

Op de hoeken van het hoger gelegen niveau worden de hoogteverschillen zichtbaar en ingezet als zicht- en uitzichtpunt. De hoek in het oosten is een ecologische wand met daarboven een verblijfs- en uitzichtpunt. Een herkenbare plek met zicht over de aangrenzende openbare ruimte. De westelijke hoek is een multifunctionele kas dat ruimte biedt aan lange termijn activiteiten, dat bijdraagt aan binding met de plek. De kas heeft overzicht over de omliggende openbare ruimte en is zelf icoon dat nieuwsgierigheid wekt. Activiteiten als feestjes, vergaderingen, kookworkshops, het stekken van planten en bijvoorbeeld exposities kunnen hier plaatsvinden. In het centrale gedeelte van het hoogstgelegen dekniveau bevindt zich de moestuin. Hier is ruimte om te ontmoeten en zelf gezond eten te verbouwen.

Verspreid over de daktuin zijn concentrische ontmoetingsplekken gecreëerd van verschillend formaat en programma. Deze specifieke vorm biedt de mogelijkheid om elkaar aan te kijken, of juist langs elkaar. De grotere plekken met zicht op een ruimte waar mensen activiteiten uitvoeren faciliteren toevallige ontmoeting. Andere plekken zijn meer afgeschermd, door afstand, vorm en beplanting, van de publieke delen en faciliteren onder andere de geplande ontmoeting. Dit maakt de tuin een aantrekkelijke omgeving voor verschillende (groepen) mensen.

De binnentuin wordt omzoomd door een bonte groene rand. Deze sierlijke heesterrand waarborgt de privacy van de aangrenzende woningen en biedt geborgenheid aan de verschillende sociale ruimtes op de daktuin. Waar de doorgaande routes samenkomen, staat een boom van de eerste grootte. De kroon van deze boom staat centraal in de ruimte en wordt de markante blikvanger van de binnentuin. Vanuit beide blokopeningen zal deze boom te zien zijn. De bomen van de tweede grootte staan verspreid over de binnentuin en zorgen voor de menselijke maat en een aangenaam verblijfsklimaat.

De substraatopbouw in de binnentuin is afgestemd op het gewenste beplantingsbeeld. Zonder in te boeten op het ‘gestrooide’ aangezicht zijn solitaire heesters waar mogelijk boven kolommen geplaatst. Hierdoor wordt de schaal aangenaam verkleind en vinden kleine zangvogels altijd een solitaire heester op korte afstand van de nestkasten in de gevels. De bomen van de tweede en derde grootte hebben een semitransparant bladerdek dat in het voorjaar gefilterd licht geeft en schaduw biedt als het nodig is. Als blikvanger aan de Europalaan wordt er een boom van de eerste grootte in de ‘volle grond’, deze kan uitgroeien tot markante boom die vanaf de straatzijde de verbinding naar de binnentuin markeert.
De minst hoge daken worden ingericht als natuurdak. Deze daken zijn het best bereikbaar voor insecten en kleine zangvogels en worden royaal aangeplant met inheemse kruidenvegetatie. Naast de ecologische waarde, dragen ze bij aan de natuur- en seizoensbeleving vanuit de woningen.

Door een robuust watersysteem wordt regenwater ook bij hevige buien vastgehouden op de daktuin. Dit water kan in droge tijden weer worden opgenomen door de beplanting. Als er een hevige bui verwacht wordt en de berging op de daktuin is vol, wordt deze vooraf geleegd, zodat de nieuwe bui er weer bij kan. In tijden van warmte is de binnentuin een aangename plek om de verkoeling op te zoeken, door de bomen die verspreid staan over de binnentuin. Ze zorgen voor prettige schaduw en verkoelen de binnentuin door de verdamping van regenwater.

Project
Daktuin Stadsblok 1 Merwedekanaalzone
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever

Greystar

Teamverband

GROUP A, BETA, ZOETMULDER en Maasarend

Visuals

Zes X Zes Visuele Communicatie

Bekijk andere buitenruimte projecten